Sådan kom telefonen til verden

    Nov 1, 2016 9:17:00 AM / af Jesper Frølund

    Telefonens historie

    Bliv klogere på telefonens historie fra den opfindelse og frem til den moderne telefoni over internettet.

    Har du brug for noget spændende, du kan fortælle til et kedeligt familiearrangement i weekenden, så har vi måske hjælpen til dig her. Vi har nemlig lavet et par få, men vigtige nedslag i historien bag telefonens udvikling - så har du 5-10 min., sætter vi dig ind i, hvordan telefonen kom til verden - og hvor den er i dag.


    Historien bag telefonens oprindelse

    Du har måske hørt, at Alexander Graham Bell var opfinderen af telefonen, men andre har igennem tiden anfægtet denne påstand og i stedet udnævnt bl.a. Philipp Reis eller Elisha Grey som den oprindelige opfinder tilbage i 1800-tallet. Men det var Bell, der formåede at beskrive sin opfindelse ned til mindste detalje og dermed fik patentet først. Det gik dog langtfra stille for sig, da der blev rejst et hav af sagsanlæg frem og tilbage imellem de forskellige opfindere med historier om snyd og bestikkelse.

     

    Hvem var Bell?
    Alexander Graham Bell var skotte og levede fra 1847-1922. Han emigrerede til Canada med hans forældre, efter de havde mistet Bells to brødre til tuberkulose. Et år senere flyttede Bell til USA og blev amerikansk statsborger, hvor han arbejdede som lærer for døvstumme.

     

    Og hvordan går en lærer for døvstumme hen og bliver skaberen af et apparat, som netop kræver evnen til at tale og høre?
    Jo, Bell havde en opfinders blod i årene, da både hans far og farfar dedikerede deres liv til udviklingen af bl.a. stemmemekanik, men det var først da en gruppe investorer (anført af Bells svigerfar) spurgte Bell om hjælp til at forfine datidens telegraf, at han startede med at udvikle telefonen. Og han fik hurtigt overbevist investorerne om, at arbejdet på telefonen var vigtigere end telegrafen.

    I den forbindelse startede han sit eget firma (Bell Telephone Company), som stadig den dag i dag eksisterer under navnet AT&T (American Telephone and Telegraph Company). Det er i dag verdens største teleselskab med over 260.000 ansatte.

     

    Den første telefon
    Bell fik patentet tilbage i 1876. Det var faktisk også omkring den tid, hvor menneskehedens innovative evner kulminerede. Bare for at komme med et par eksempler, kom der i 1884 patent på det, der senere blev kendt som Tv’et, Carl Benz fik i 1886 patent på bilen og i 1903 kom der patent på flyvemaskinen. Siden den gang er antallet af banebrydende opfindelser kun gået støt ned ad bakke, da det primært har været videreudviklinger fremfor nyudviklinger, der har præget hele 1900-tallet og 00’erne.

    Rent teknisk var de første telefoner såkaldte magnetotelefoner med et indygget batteri. De havde ikke et traditionelt telefonrør, og man skulle derfor holde et ørestykke op til øret med den ene hånd og en mikrofon op til munden med den anden. Derudover var der et håndsving til en lille elektrisk generator, som man skulle bruge for at starte et opkald.

    De første telefoner var også så hæslige, at der blev kreeret forskellige typer af brugskunst til at skjule dem, såsom dukker eller hele møbler. I løbet af 1920’erne udviklede man telefonrøret med mikrofon og højttaler i ét. Det betød også, at man lige så stille gik fra at gemme telefonen væk til at den pludselig udgjorde en mere markant del af indretningen. I 1954 blev den cobralignende telefon, Ericofonen, lanceret. Det var den allerførste telefon, hvor alle komponenter var samlet i én del. Og det var L.M. Ericsson (I dag Sony Ericsson), der producerede telefonen.

    Telefonens historie tidslinie

    De første opkald
    Udviklingen af telefonen var ikke nok, for de skulle forbindes, før man kunne snakke med andre. Derfor byggede man den allerførste telefoncentral i 1877 i USA, hvilket var startskuddet til et byggeboom af telefoncentraler over hele landet. I 1880 var der omkring 48.000 telefoner koblet på telefoncentraler i USA. Dog var telefonlinjerne ikke særligt lange, hvorfor det først var omkring 1915, at man formåede at koble østkysten med vestkysten. I 1927 blev London og New York forbundet med en radioforbindelse ved brug af skibe. Og I 1955-56 fik man forbundet USA og Europa med en undervands transatlantisk TAT-1 kabelforbindelse, hvilket var begyndelsen til at få forbundet hele jorden.

    I 1980’erne begyndte man at udskifte de gamle kobberledninger med optisk fiber, hvilket medførte en hurtigere og mere klar transmission af vores stemmer. I dag foregår rigtig mange opkald over internettet på kryds og tværs af kloden.

     

    Nye muligheder så dagens lys
    D. 05. februar 1939 indførte man Frøken Klokken på Sjælland, hvilket var en kæmpe succes. Mere end 50.000 danskere ringede for at få oplyst klokken af en kvindestemme, og det første år var dette tal steget til 11.6 millioner gange.

    Kvinden bag stemmen hed Edith Sommer-Jensen, og nej, hun sad ikke dag ud og dag ind for at fortælle, hvad klokken var. Hun brugte i stedet 8 dage i Sverige, hvor hun indtalte alle timer, minutter og sekunder på seks glasplader, der automatisk blev aflæst af fotoceller. I 1970 var det en ny kvinde, Marianne Germers, som indtalte tiderne. Og du kan stadigvæk høre hende den dag i dag ved at ringe på 70 10 11 55.

    Nogle tog også mulighederne en tand for langt. I 1939 kom det nemlig frem, at politiet i Danmark havde tilladelse til at aflytte private samtaler – vel at mærke uden en retskendelse. Den danske befolkning var dybt chokerede, og det viste sig ligeledes, at aflytning af private samtaler strakte sig langt ind i nazistiske spionnetværk, der opererede i Danmark.

    I dag kræver det naturligvis en retskendelse, hvis offentlige instanser ønsker at aflytte telefoner. Dog har mange af os i dag en smartphone, som aktivt lytter med. Der går fx historier om, at personer har ført en samtale om et produkt, hvorefter en af personer på sin Facebook-profil ser en annonce for lige netop dette produkt. Facebook siger, det er rent tilfældigt, meeen…


    Hvor er telefonen henne nu?
    ”Det ved jeg da godt” - tænker du måske, men fastnettelefonen er ikke blevet udskiftet til fordel for mobiltelefonen (Læs om historien bag mobiltelefonen i vores næste blogindlæg). Jo, måske i de private hjem, hvor flere og flere fastnetlinjer bliver nedlagt, men på arbejdspladser rundt om, er fastnettelefoner stadigvæk en fast bestanddel. I dag er de dog i højere grad blevet til IP-telefoner, hvor opkald primært foregår over internettet. Det har visse fordele, og IP-telefoner er også blevet udviklet over de sidste år, som, med meget bedre lyd og med mange smarte funktioner, er lysår foran de gamle travere fra 1800- og 1900-tallet.

    Læs om alle mulighederne med IP-telefoni her